Šta je kiropraktika ?

autor: Boris Škarica


d

Kiropraktika je zdravstvena metoda koja se bavi funkcionalnim poremećajima zglobova kičme i zglobova ekstramiteta i poremećajima rada unutrašnjih organa koji su ovim poremećajima izazvani. Zbog funkcionalnih poremećaja kičme često se javljaju bolovi u različitim dijelovima tijela kao i poremećaji funkcije različitih organa i/ili organskih sistema, bez prisustva bolova u kičmi.

Istraživanja pokazuju da više od 80% ljudi su barem jednom u životu pati od nekog vertebrogenog poremećaja. Pod vertebrogenim poremećajem podrazumijevamo poremećaje koje mogu da nastupe u radu bilo kojeg organa ili organskog sistema, a u potpunosti ili djelomično su uzrokovani poremećajima u pokretljivosti kičmenog stuba. Koji su to principi kiropraktike pogledajte ovdje.

Osim na bol i tegobe u vratu i leđima, ovi poremećaji uključuju tenzione glavobolje, migrene, vrtoglavice, neuralgije, bol u ramenima i rukama, neke vrste bola u grudima i stomaku, bol u kukovima, koljenima, nogama (išijas), poremećaje vertebralnih diskova (diskopatije), diskus hernija, određene tegobe sa probavom, poremećaje menstrualnog krvarenja, bolne menstruacije, kriva kičma, vratna kičma, zglobovi i dr. Sva ova bolna stanja i tegobe u različitim organskim sistemima su posljedica reverzibilnih poremećaja u kičmi i poremećene funkcije perifernih nerava.

Učestali problemi sa kičmom započinju već u djetinjstvu, godinama prije nego što se pojave klinički simptomi. Ako se otkriju na vrijeme, većina ovih poremećaja se može otkloniti i zbog toga je pregled kičme kog djece od velike važnosti. Ko može raditi i ići na kiropraktičke tretmane pogledajte ovdje.

Patite li od bolova u donjem dijelu kičme ili Vam se čini da Vaše glavobolje nikada neće proći? Povrijeđeni ste na poslu ili ste imali saobraćajni udes i patite od bolova? Bavite se sportom, ali poslije toga osjećate ukočenost i bolove u zglobovima? Trudni ste i imate bolove u leđima i stomaku? U zlatnim ste godinama života, ali vam bolovi i žigovi ne daju da uživate u penziji? Zabrinuti ste za Vaše zdravlje zbog brojnih tegoba koje se stalno smjenjuju, dolaze, odlaze i ponovo se vraćaju, a dosadašnje liječenje nije dalo nikakve rezultate? Zabrinuti ste za zdravlje i razvoj vašeg novorođenčeta ili djeteta? Ako ako ste barem jednom odgovorili sa DA, posjetite sertifikovanog kiropraktičara!

Dr Boris Škarica

Biografija Dr Borisa Škarica!

Pročitaj
Facebook
Youtube Kanal

Vratite se na početnu stranicu